Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u zgradi Općine Travnik, predstavljeni su rezultati višegodišnjeg rada na zaštiti geografskog porijekla travničkog sira.
Uuspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti geografskog porijekla travničkog sira, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.
Ovo je prva zaštita geografskog porijekla na području općine Travnik, usmjerena na očuvanje poljoprivredne proizvodnje i poticanje razvoja ruralnog turizma na istočnim padinama Vlašića u narednim godinama. Općina Travnik će također u narednom periodu nastaviti sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.
Omogućit će se da se travnički sir više ne proizvodi diljem Europe i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače a samim tim će se povećati i proizvodnja.
Uz primjenu odgovarajućih zaštitnih procedura, travnički sir će uskoro zaživjeti na europskom tržištu, čime ćemo dodatno istaknuti našu kulturnu baštinu i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju.
Također turistima će se omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi.
Na konferenciji se obratio i predsjednik općinske Komisije za zaštitu geografskog porijekla advokat Harun Lozo, te naglasio da je cijeli proces rezultat naučno - istraživačkog rada, te da su oznake geografskog porijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim decenijama, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.
“Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje", zaključio je Lozo,
U ime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda. Također je naglasio zadovoljstvo što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, holandske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir” rekao je Skrobo.
Projekat zaštite travničkog sira realiziran je u saradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, što dodatno ukazuje na važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu.