1 1 1 1 1

Vlašić kao veoma značajan centar sportskog turizma, kako u Bosni i Hercegovini, tako i dalje, prepoznat je kao atraktivna destinacija za sportske aktivnosti koja pruža savršeno okruženje za razvoj i bavljenje različitim sportskim disciplinma.


Brojni vrhunski sportski klubovi i pojedinci sve češće biraju srednjobosanski dragulj za pripreme pred utakmice, a što svojim boravkom na Vlašiću potvrđuju i brojni svjetski poznati sportisti.
Na Vlašiću su sportski tereni zauzeti, bez ikakvih jezičkih barijera i prepreka, igrači iz različitih dijelova svijeta se druže uz sport, jezik koji svi razumiju.


Na Vlašiću se ponovo okupila košarkaška reprezentacija BiH predvođena aktuelnim osvajačem Eurolige Džananom Musom, koji su jučer u prijateljskoj utakmici savladali reprezentaciju Obale Bjelokosti. Sportske terene je zauzeli su i kadetska rukometna reprezentacija Katra, a na Vlašić su jučer doputovali i sportisti Rukometnog kluba iz Zagreba.


Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je jučer posjetio sportiste na Vlašiću, te darovao prigodne poklone. Vlašić se sve više etablira na mapu sportskih destinacija koje su k izvanredne prije svega za visinske pripreme zbog svih svojih uvjeta i prirodnih potencijala.
Međutim ono što je naša najveća komparativna prednost, a na šta su se svi gosti osvrnuli jeste gostoprimstvo naših ljudi. Znamo da nije sve idealno, te da ima još dosta toga za uraditi, stoga kontinuirano pratimo i nastojimo kroz sistemske, infrastrukturne i druge potrebne mjere stvoriti što je moguće bolje uslove da bi sportski turizam na Vlašiću i u Travniku cvjetao u punom smislu te riječi.


Košarkaška reprezentacija BiH već drugi put na Vlašiću vrši sezonske pripreme sportista pred utakmice, a kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Halilović je kazao da na Vlašiću imaju sve što im je potrebno kako za sportske, tako i za slobodne aktivnosti, te da se nada da će doći ponovo.
Košarkašku reprezentaciju BiH čini čak pet igrača koji su u određenom periodu nosili dresove Travnika, a to su Adin Vrabac, Kenan Kamenjaš, Adi Zahiragić, Vojin ilić, Emir Ahmedić, te Sani Čampara, stoga ne čudi što je selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić kazao da su svi igrači najsretniji kada se vrate na Vlašić, te da se osjećaju kao da su došli svojoj kući.


Bećiragić je kazao da Vlašić ima sve predispozicije da čovjek zaista uživa u svoj njegovoj ljepoti, te da posjeduje sve kvalitete kako bi jedna reprezentacija na ovom nivou imala sve potrebne uslove za rad.
Selektor reprezentacije Obale Bjelekosti Dejan Prokić je također izrazio zadovoljstvo ogromnom gostoljubivošću domaćina i izvanrednim uslovima kao i jedinstvenom prirodnom vazdušnom banjom, te istaknuo da se uskoro vraćaju kući, ali i da za nekoliko dana planiraju ponovo doći na Vlašić kako bi nastavili sa pripremama za nadolazeće utakmice.


Treći put zaredom na na Vlašić dolaze i sportaši Rukometnog kluba Zagreb iz R. Hrvatske, a danas su se okupili u samom srcu Srednje Bosne prvi put predvođeni slavnim trenerom Slavkom Golužom, koji se na Vlašić ponovo vratio nakon 35 godina. Kazao je da ga za Vlašić vežu prelijepe uspomene, te da je sretan što je Vlašić stasao u jednu vrhunsku sportsku destinaciju koja danas  okuplja značajne sportiste iz cijelog svijeta