1 1 1 1 1

 U ambijentu srednjovjekovne tvrđave Stari grad, sinoć je u Travniku uz prisustvo brojnih posjetitelja zvanično otvorena kulturno-zabavna i privredna manifestacija "Dani dijaspore 2023".

Manifestacija će trajati tokom cijele sedmice a kao prvi događaj u nizu, upriličena je promocija knjige "Otac", mlade spisateljice i novinarke Glorije Lujanović. Gloria Lujanović, koja je rođena u Novom Travniku sa trenutnim mjestom prebivališta u Zagrebu, sinoć je predstavila svoj prvijenac, koji je, već po samom objavljivanju u aprilu, 2023. godine izazvao veliku pažnju publike i književne kritike.

 

Knjigu su predstavili pisac Josip Mlakić i muzejski kustos Enes Škrgo, a Lujanović je čitanjem ulomaka iz knjige zaintrigirala maštu brojnih posjetitelja, te izrazila zadovoljstvo što je dio manifestacije Dani dijaspore.

Lujanović je ovom prilikom sinoć kazala da je knjiga emotivna, ali istovremeno tužna i duhovita i donosi priču o ocu kao protagonisti čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac govori iz prostora sjećanja i prošlosti.


Izuzetno smo zadovoljni odzivom i interesovanjem za programom ovogodišnje manifestacije Dani dijaspore, te se nadamo da ćete i učesnici i vi dragi posjetitelji uživati u raznovrsnim sadržajima koji su prilagođeni različitim interesovanjima, tako da svi možete pronaći nešto interesantno za sebe.
U Travniku se tokom sedmice pored brojnih privrednih susreta, očekuje i izložba fotografija, stručno predavanje, edukativna radionica, promocija knjige, književno-muzička večer, te izložba skulptura, kao i koncert velike muzičke zvijezde Zdravka Čolića, koji je zakazan za 05. august na stadionu Pirota.