1 1 1 1 1

Sa platoa Meokrnja, jučer je poslana poruka patriota i antifašista Bosne i Hercegovine o jedinstvenosti u borbi protiv fašizma i neofašizma koji je sve veća pretnja kako u Evropi, tako  i u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnici sa državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa uz brojne antifašista sa područja Srednjobosanskog kantona prisustvovali su manifestaciji „Meokrnje 2023. godine“, koja je obilježena svečanom akademijom, kao i planinarskim pohodom, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti stradalima u oba rata.

Nakon kratkog podsjećanja na historijat i značaj Meokrnja, prisutnima se u ime travničkog muftije obratio Đemail Ibranović i član ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Pejanović,  koje istaknuo trajnu borbu protiv fašizma.

 

Predsjednik Organizaciona odbora manifestacije načelnik Općine Travnik Kenan Dautović osvrnuo se na povezanost Meokrnja u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno–oslobodilačkom ratu, ističući historijsku povezanost Meokrnja kao simbola borbe protiv fašizma.

„Kroz historijski revionizam, četnici i ustaše, nosioci fašističkih pokreta u Drugom svjetskom ratu, danas se pokušavaju izjednjačati sa partizanima, kao stvarnim i jedinim antifašistima iz Drugog svjetskog rata“, kazao je Dautović.

 

Pozvao je, da sa Meokrnja, Bosanci i Hercegovci dignu svoj glas protiv fašizma i da baštine sve što je suprotno fašizmu, a što se zapravo naziva antifašizam, koji njeguje univerzalne humanističke vrijednosti, slobodu, ravnopravnost, demokraciju, što je temeljna povezanost svih patriotskih snaga Bosne i Hercegovine, naglašavajući da je upravo Meokrnje poziv za antifašizam.

Manifestacija „Meokrnje 2023. godine“ održana je, kao i prethodnih godina u organizaciji SABNOR-a SBK/KSB, Organizaciji demobilisanih boraca Odbrambeno–oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i 27/727 Slavne brdske brigade uz podršku državnih, federalnih, kantonalnih i općinski vlasti, privrednih subjekata i nevladinih organizacija.