1 1 1 1 1 Ocjena 5.00 (2 glasova)
Bratimljeni gradovi - 5.0 od 5 na osnovu 2 glasa

Bratimljenje gradova ili zvanično uspostavljanje međugradskog partnerstva je način multilateralne saradnje koji omogućava razvoj i jačanje same strateške dimenzije povezivanja gradova.

Glavna osnova povezivanja je najčešće određena djelatnost ili sličnost pojedinih aspekata života, prepoznavanje zajedničkih intersa i veza.

Potpisivanju Povelje o bratimljenju ili uspostavljanju partnerstva  prethodi i zajednička želja za uspostavljanje prijateljskih odnosa i stalne saradnje kroz potpisivanje Protokola o namjeri za uspostavljanje saradnje.

Najznačajnija aktivnost usmjerena je na uključivanje građana ili promovisanje razmjene među građanima različitih krajeva ili država kroz njihovo učestvovanje u aktivnostima bratimljenja gradova, osnažujući umrežavanje i saradnju bratimljenih gradova

 

LEIPZIG,NJEMAČKA - 02.05.2003.godine

Grad Leipzig smješten je na sjeverozapadu njemačke pokrajine Saksonije. Sa preko 510.000 stanovnika najnaseljeniji je grad Središnje Njemačke. Gusto naseljeno industrijalizirano područje Leipzig – Halle je dio metropolske regije Saksonske tromeđe, saobraćajnog čvora i jednog od najbitnijih privrednih centara novih pokrajina. Nakon proglašenja statusa grada i dodjele povlastica na tržištu 1165. godine grad Leipzig se još za vrijeme Njemačke istočne kolonije razvio u jedan od bitnijih trgovačkih centara. Od 1190. godine grad njeguje tradiciju jednog od značajnih sajamskih gradova. Pored Frankfurta na Majni, Leipzig je historijski centar izdavačke industrije, ima drugi najstariji 600-godišnji njemački Univerzitet, najstariji ekonomski fakultet i najstariju muzičku akademiju u Njemačkoj.

U ranijoj historiji grad Leipzig je postao poznat po „demonstracijama ponedjeljkom” iz 1989. godine, koje su dale odlučujući poticaj za „Mirnu revoluciju” u DDR-u.

Grad ima veliku muzičku tradiciju. Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Richard Wagner, Gewandhaus i hor Thomaner (Hor dječaka) samo su neka od bitnih imena.

Podaci:

Pokrajina: Saksonija (Sachsen)

Visina: 113 m iznad razine mora NN

Površina: 297,36 km

Stanovništvo: 518.862 (31. dec. 2009.)

Gustoća: 1745 stanovnika po km

Uspostavljanje saradnje Travnika i Leipziga počelo 1997.godine ,Povelja o namjeri za uspostavljanje partnerskih odnosa potpisna 19.11.1998.godine a Sporazum  o bratimljenju Travnika  i Leipziga potpisan 02.05.2003. na svečanoj sjednici OV Travnik. godine u Travniku. Potpisnici Povelje bili su Besim Halilović za Općinu Travnik i  Wolfgang Tiefensee za Leipzig.

Za više informacija o Gradu Leipzigu predlažemo službene stranice: www.leipzig.de

 

KONYA, REPUBLIKA TURSKA – 30.01.1995.godine

Konya je grad u Turskoj, smješten na središnjoj zaravni u Anatoliji. Konya je glavni grad istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Prema podacima iz 2010. Konya je sedmi grad u Turskoj po broju stanovnika.

Staro latinsko ime za grad je Iconium koji je, prema Novom zavjetu, posjetio Sv. Pavao (opisano u Djelima apostolskim). Prema predaji, grčki filozof Platon je sahranjen u Iconiumu

Konya se nalazi na stepskim ravnicama u južnom dijelu Centralne Anadolia. U blizini grada nalazi se nekoliko velikih jezera. Ljeto je prilično vruće sa prosječnom temperaturom od oko 30 ° Zime su hladne sa povremenim negativnim temperaturama.

Konya je centar poljoprivrednog kraja sa industrijom vezanom uz takvu proizvodnju; šećerane, mlinovi, predionice vune, ćilimi. Od ranih 1070-ih u gradu radi aluminijski kombinat koji prerađuje boksit sa obližnjih nalazišta. Pored grada nalazi se rudnik olova i cinka, kojeg eksplotira kompanija Koyuncu Madencilik

Sporazum o bratimljenju broj: 01-10/95 od 30.01.1995.godine obostrano potpisan u Travniku sa stupanjem na snagu danom potpisivanja 30.01.2005.godine.Sporazum za Travnik potpisao načelnik Muhamed Ćurić

 

KIRIKALE,TURSKA – 07.04.2010.godine

Općina Kırıkkale je centralna općina okruga/vilajeta koji nosi naziv po njoj – KIRIKKALE koji ukupno ima devet općina. Nalazi se u regionu Unutrašnja Anadolija u srednjem toku velike rijeke Kizilirmak. Na istoku graniči sa okruzima Çorum i Yozgat, na jugu sa okrugom Kırºehir, na zapadu sa Ankarom a na sjeveru sa okrugom  Çankırı. Kopnena udaljenost od Istanbula je 528 km, od Ankare 75 km, a od Izmira 654 km. Ukupna površina teritorije okruga je 4,589 km2.

Status opštine je stekao 1941. godine. Do 1989. godine općina je bila u sastavu okruga Ankara kada je dobila status okruga/vilajeta.

Oslonac privrednog razvoja općine je fabrika za proizvodnju municije  MKEK koja je osnovana 1925. godine. Općina se prostire na nekoliko plodonosnih visoravni čija je nadmorska visina u prosjeku od 1200 do 1600 m nadmorske  visine.

Prema popisu koji je izvršen u 2012. godini  ukupan broj stanovnika je 274 727.

Povelja o bratimljenju Travnika  i Kirikkala potpisana je 07.04.2010.godine. Za Općinu Travnik Povelju je potpisao načelnik Tahir Lendo i  načelnik općine Kirikkale,Veli Korkmaz .

Za više informacija o Gradu Kirikkale predlažemo službene stranice: www.kirikkale-bld.gov.tr

 

YALOVA ,TURSKA -24.10.2011.godine

Yalova je okrug/grad koji se nalazi na obalama Mramornog mora, na sjevernim obalama poluostrva Armutlu, na sjeverozapadu Turske i jugoistoku Okruga Marmara. Na zapadu i sjeveru Okruga se nalazi Mramorno more,  na istoku Okrug Kođaeli (Kocaeli), a na jugu je Okrug Bursa i zaljev Gemlik. Smještena je na površini od 839 km² ili %0,11 ukupne površine Turske (ujedno je i najmanji okrug u državi). Sa obalom dugom 105 km turistički je grad sa najdužom obalom.

Okrug/vilajet Yalova se sastoji od 6 opština, a centralna je Grad-centar.  Yalova je od 6. Juna 1995. godine postala okrug/vilajet, a prije je bila u sastavu okruga Istanbul. Prema popisu stanovništva iz 2012. godine u Yalovi živi 211 799 stanovnika.

Yalova je veoma rodna i plodna ravnica. 847.000 ha ili 82 % površine je poljoprovredno obradivo zemljište. Na plodonosnim ravnicama koje se protežu duž rijeka razvijeno je voćarstvo i povrtlarstvo. Yalova je „grad cvijeća“ i to je grad broj 1. u Turskoj po proivodnji i uzgajanju cvijeća. 

Grad Yalova je grad doseljenika. Iz svih dijelova Turske, Bugarske, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine i mnogih drugih krajeva je nastanjen veliki broj doseljenika na ovom prostoru tako da je okrug Yalova veoma bogat različitim kulturama što mu daje posebnu važnost. Pored Turskog jezika može se susresti da stanovnici koriste Pomakski (Bugarski), Avarski, Gruzijski, Ćerkeski, Kurtski, Tatarski, Bosanski i drugi jezici koji su sa sobom donijeli mnogi doseljenici na ove prostore.  

Ceremonija potpisivanja obavljena je u Travnik u prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti oba grada a svoje potpise na ovaj značajni dokument stavili su načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić i načelnik Yalove, Yakup Koçal 24.10.2011.godine a na osnovu Odluke Općinskog vijeća Travnik od 15.03.2011.godine.

Za više informacija o Gradu Yalova predlažemo službene stranice: www.yalova.bel.tr

 

POLICE NAD METUJI ,ČEŠKA -20.03.2012.godine

Police nad Metuji predstavlja ulaz prema kamenim gradovima Ostašu  i njegovoj stolnoj planini sa dva kamena labirinta i  Broumovu, sa svojim lancem pješčanih klisura i vidikovaca koji se nalaze u neposrednoj blizini. U samom gradu se nalazi crkva Velike Gospe, u kojoj se nalaze dragocijena vrata s početka  Gotičke ere, te  mnogi drugi dragocijeni spomenici. Police nad Metuji je poznat i po Merkur Muzeju, muzeju u kojem se nalaze jedinstveni  setovi igračaka  metalnih konstrukcija.

Svečana cereminija potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Travnika i češkog grada Police nad Metuji potpisana u Travniku 20.03.2012.godine.Potpisnici su načelnica Ida Jenkova u ime Polica nad Metuji i načelnik Admir Hadžiemrić u ime Travnika a na osnovu Odluke Općinskog vijeća Travnik od 15.03.2011.godine.

Za više informacija o općini Police nad Metuji predlažemo službene stranice: www.meu-police.cz

 

IZMIT, Turska

Smješten je pored İzmitskog zaljeva, oko 100 kilometara istočno od Istambula. Sjedište je provincije Kocaeli. Grad ima oko 200.000 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2000 godine), a godinu dana prije imao je 210.000 stanovnika (broj se smanjio zbog potresa 1999. godine). Izmit je važan industrijski centar, s velikom rafinerijom nafte, industrijama papira i cementa.

İzmit je grad koji se nalazi na obalama Mramornog mora koje povezuje Aziju i Evropu, u istočnom dijelu Zaljeva Izmit i Regije Marmara. Centralna je općina okruga/vilayeta Kođaeli (Kocaeli) koji ukupno broji 12 općina u svom sastavu. Prema sjeveru se nalazi Kandira, istoku Adapazari, jugu Bursa, jugozapadu Yalova, a tačno u pravcu zapada je smješten İstanbul. Prema popisu iz 2009. godine u regiji Kocaeli živi 1.522.926 stanovnika, na km² broj stanovnika je 398. Grad Izmit ima 248,424 stanovnika, gustoća naseljenosti je 400.6/km2 .Jedan je od najvažnijih kopnenih, željezničkih, pomorskih i zračnih tranzitnih centara Turske. Sa 5 državnih pomorskih luka i 43 privatna pristaništa zauzima veoma važno mjesto u pomorskom transportu Turske.

Izmit je najrazvijeniji industijski grad Turske sa veoma razvijenim slijedećim granama industrije: brodogradnja, metalna, hrane, lijekova, naftna, papirna, boja, organska hemija, vještačka đubriva i mnoge druge industrijske grane. Na teritoriji ove opštine se nalazi nekoliko najvećih fabrika u Turskoj. 

Postoje dokazi i arheološka nalazišta koja dokazuju da je na ovom području ćovjek živio prije više od 3000 godina.

Ceremonija potpisivanja obavljena je u Travnik u prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti oba grada a svoje potpise na ovaj značajni dokument stavili su načelnik Općine Travnik, Tahir Lendo  i načelnik Izmita , Nevzat Doğan  .2011. godine a na osnovu Odluke Općinskog vijeća Travnik od 15.03.2011.godine.

Za više informacija o gradu Izmit predlažemo službene stranice: www.izmit.bel.tr

 

KARPOŠ, Makedonija

Opština Karpoš je jedna od  10 općina koje formiraju glavni grad Republike  Makedonije Skoplje.

Karpoš kao općine  formiran  je  03.11.1976.godine a organizovana je sa 14 mjesnih zajednica od kojih su 12 urbane a dvije ruralne mjesne zajednice. Po posljednjem službenom popisu iz 2002.godine  opština Karpoš imala je 59 666 stanovnika a na  osnovu procena državnog zavoda za statistiku iz 2013. godine, na teritoriji opštine Karpoš, živi 60.550 stanovnika.

Protokol o namjeri za uspostavljanje saradnje potpisao za Travnik,Tahir Lendo a za Karpoš  Stevcho Jakimovski 11.03.2011.godine a nakon 5( pet) godina saradnje I prijateljske podrške ,na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Travnik ,21.03.2016.godine potpisan je Sporazum o partnerskim odnosima.

 

KASTAV, REPUBLIKA HRVATSKA - 28.10.2020.godine

Kastav, grad utvrđen srednjovjekovnim gradskim bedemom s devet obrambenih kula, sazdan je na grebenu kraškog brijega (položaj: 377 m nad morem, 45°22″17″” sjeverne geografske širine, 14°21″18″” istočne geografske dužine). Nalazi se u neposrednoj blizini Opatije (6 km) i Rijeke (10 km) tek dvadesetak kilometara od Rupe, hrvatsko-slovenskoga graničnog prijelaza.

Burna je povijest Kastva. Arheološki pronalasci potvrđuju prisutnost ilirskog plemena Japoda već u XI. st. pr. Kr. na području današnjega grada. Kastavštinom su nakon njih vladali Rimljani, Ostrogoti, Grci, Langobardi, a u VII. st. doseljavaju Hrvati da bi ovdje ostali do danas.

Tijekom srednjeg vijeka crkvena vlast u Kastavštini pripada pulskim biskupima, a od sredine XII. st. svjetovni gospodari Kastva su Devinski grofovi (iz Duina nedaleko od Trsta) koje zamjenjuju grofovi Walsee oko 1400. godine. Tada je zapisan statut Zakon Grada Kastva od letta 1400, a od 1465. godine Kastav i Kastavština dolaze u posjed Habsburgovaca. Od 1630. do 1773. godine Kastavština je u vlasništvu isusovaca. Nakon ukidanja isusovačkog reda Kastav i Kastavština su u posjedu austrijske Dvorske komore. Vlasnici Kastva izmjenjuju se sve do 1848. godine kada je proglašena opća sloboda zemljišta i ukinuta gospoštija.

Devetnaesto stoljeće vrijeme je narodnog preporoda i osnivanja niza kulturnih institucija koje njeguju hrvatski jezik i nacionalni identitet. Tada je utemeljen amaterski kulturno-umjetnički rad po kojem je Kastavština poznata i danas.

Kastav i Kastavština nakon Prvog svjetskog rata doživljavaju sudbinu područja razdijeljenog između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije. Nakon 1945. godine ponovo su sjedinjeni s Hrvatskom u okviru Jugoslavije, a od 1991. godine su u sastavu suverene i samostalne Republike Hrvatske koja je 1997. godine vratila Kastvu status grada.

Nakon donošenja Odluka o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Grada Kastva , Republika Hrvatska  i Općine Travnik, Bosna I Hercegovina od strane Općinskog vijeća Travnik i Gradskog vijeća Kastav, potpisan je Sporazum o prijateljstvu i suradnji u oktobru tekuće 2020.godine.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić 28.10.2020. godine I Matej Mostarac, gradonačelnik grada Kastav 30.10.2020.godine  u specifičnim uvjetima ektronskog dogovaranja i online sjednica zbog situacije pandemije corona virusom.

 

MAKARSKA, REPUBLIKA HRAVATSKA- 17.05.2016.godine

Makarska je među najstarijim gradovima na hrvatskom dijelu Jadrana. Uz rubove grada, na podnožju masiva planine Biokovo (1762 n/m) život se organizirao još u prapovijesti.

Makarska je priobalni grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten podno planine Biokovo. Središte je Makarskog primorja (poznato pod imenom, Makarska rivijera), mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Makarska s gradskim naseljem Veliko Brdo ima 13.834 stanovnika.

Povijesno je Makarska značajna kao nekadašnje sjedište Makarske biskupije, a i današnja Splitsko-makarska nadbiskupija nosi makarsko ime u sebi.

Makarska je po svom ustrojstvu grad. Članovi gradskog vijeća biraju se na lokalnim izborima.

Područje Makarske rivijere ,prirodno i zbog blizine mjesto je odmora građana Travnika  u ljetnjoj turističkoj  sezoni a cjelogodišnju vezu građana održava i zimska turistička sezona na Vlašiću što je rezultiralo saradnjom građana a kao krajnji rezultat koji je to prijateljstvo samo formalizovao je Odluka o uspostavljanju saradnje i prijateljskih odnosa broj: 01-1-01-3-3-158/16 od 17.05.2016.godine, koju je za Općinu Travnik potpisao načelnik Admir Hadžiemrić

 

PROTOKOLI O NAMJERI ZA USPOSTAVLJANJE SARADNJE

 

Pendik, Republika Turska

Protokol o namjeri za uspostavljanje saradnje potpisao za Travnik,Besim Halilović a za Pendik Erol Kaya u augustu 2000.godine

Igualada,Kraljevina Španija

Protokol o namjeri za uspostavljanje saradnje potpisao za Travnik,Besim Halilović a za Igualadu Josep Maria Susanna 24.04.1999.godine

Martinska Ves, Republika Hrvatska

Protokol o namjeri za uspostavljanje saradnje potpisao za Travnik,Tahir Lendo a za Martinsku Ves  Ivica Dadović 11.03.2011.godine

Križevci,Republika Hrvatska

Protokol o namjeri za uspostavljanje saradnje potpisao za Travnik,Tahir Lendo a za Križevce  Branko Hrg 11.03.2011.godine

Trabzon, Republika Turska

Odluka o pokretanju inicijative za bratimljenje broj: 0V-01-01-435/05 od 19.09.2005.godine koju je za Općinsko vijeće Travnik potpisao predsjedavajući Općinskog vijeća Travnik Ljupko Sučić

Zajednica općina Regije Pijemont/ Italija

Odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje sporazuma o uspostavljanju saradnje broj: OV-01-02-360/05 od 18.08.2005.godine