Općinska upravaE - registarKatalog uslugaDokumentiO TravnikuServis 48 sati

Općinska uprava

Press

Travnik je odličan izbor za investicije - Admir Hadžiemrić -Oslobođenje 10.11.2017

11.11.2017

Travnik je odličan izbor za investicije izjavio je načelnik Općine Admir Hadžiemrić za list Oslobođenje,koji je objavljen 10.11.2016.godine .
U nastavku prenosimo intervju načelnika dat novinarki Oslobođenja, Alemi Pendek.

Nedavno su objavljeni rezultati LIFE projekta za Općinu Travnik, šta je to najznačajnije što je ovaj projekt donio Općini?
- Projekat LIFE je donio dosta Općini Travnik, ali kao najznačajnije bih izdvojio smanjenje troškova za privredu, uspostavu E-registara, te razvoj Investicionog profila općine Travnik, koji omogućavaju i domaćim i ino investitorima da dobiju transparentne podatke bitne za poslovanje i pokretanje biznisa.

Možemo li reći kakvo je trenutno poslovno okruženje u Travniku?
- Uspostavom ovih alata općina Travnik je sigurno postala dosta povoljnije poslovno okruženje za investitore, nego je to bila prije ovog projekta. Pored transparentno dostupnih informacija za investitore znatno su smanjeni troškovi administrativnih postupaka, posebno za pokretanje biznisa. Stranke će u prosjeku za 55 posto kraće vrijeme dobivati odgovore administracije, a ostvarena je i prosječna ušteda po jednom zahtjevu u iznosu od 16,28 KM.

Uštede koje su ostvarene su više nego dobre. Kako će biti raspoređena ta sredstva?
- Uspješnom realizacijom Projekta LIFE ostvarene su uštede koje na godišnjem nivou iznose oko 710.000 KM i odnose se na uštede investitorima, a ne na uštede lokalnoj zajednici. Lokalna zajednica se praktično odrekla ovih sredstava u korist investitora sa željom da digne svoju atraktivnost za investiranje. Krajnji cilj projekta LIFE jeste upravo privlačenje investitora, što bi se u konačnici reflektiralo većim brojem novih radnih mjesta, povećanjem obima investicija, većim prihodima od rente i ekonomskim rastom na kompletnoj općini.
Pojednostavljeno je i dobijanje građevinske dozvole, na koji način?
- U ovom dijelu uspostavljen je jednošalterski sistem gdje investitor dobiva sve potrebne informacije na jednom mjestu. Konkretno, kada je građevinska dozvola u pitanju, prije ovog projekta za izdavanje građevinske dozvole investitor je odlazio na devet adresa i pribavljao
13 dokumenata, a sada odlazi na četiri adrese i pribavlja osam dokumenata. Da smo načisto, sve papire koji su se trebali pribavljati ranije pribavljaće se i ubuduće, samo sada općinska administracija preuzima dio posla na sebe i na taj način olakšava investitoru. Važno je napomenuti da je sada 37-40 posto jeftinije dobiti urbanističku dozvolu, nego je to bilo ranije.
Projektom LIFE uspostavljen je i podržan rad Privrednog savjeta Općine Travnik, kakve su njegove funkcije?
- Njegova funkcija se ogleda prije svega u stalnoj komunikaciji između predstavnika lokalne zajednice i privrednog sektora, analize potreba i problema privrede, te pronalaženja odgovarajućih rješenja u cilju prevazilaženja istih. Na dosadašnjim sjednicama savjeta identificiran je problem neusklađenosti obrazovanja sa potrebama privrede, te su definisane i određene aktivnosti na prevazilaženju ovog problema, poput toga da će Općina stipendirati određeni broj učenika srednjih škola koji se obrazuju za zanimanja koja su potrebna privredi.

Koliko će ove olakšice biti značajne u procesu privlačenja kako domaćih tako i stranih investitora?
- Ko se ikad bavio biznisom zna koliko su značajne reforme u lokalnoj upravi, jer se na nivou lokalnih zajednica odvija više od 80 posto privrednog života. Nakon implementacije uviđamo koliko su ove reforme dobra stvar. Ovim putem želim da se zahvalim Grupaciji Svjetske banke koja je preko IFC-a implementirala Projekat LIFE u Općini Travnik, te Britanskoj Ambasadi u BiH na podršci, a svakako i suradnicima iz Općine Travnik.

Ako biste morali u dvije rečenice da kažete investitorima zašto bi morali/trebali da investiraju u Općinu Travnik, šta biste rekli?
- Općina Travnik je odličan odabir za investiciona ulaganja. Poslovno okruženje u općini Travnik karakteriziraju prirodni resursi, dobra geografska pozicija i cjenovno konkurentna radna snaga, a ima evidentan rast broja poslovnih subjekata, posebno u sektoru turizma, te prerađivačkoj industriji.
--
Novinar
Alema Pendek, dipl.žurnalista


[ Nazad ]