1 1 1 1 1

Zbog velikog broja dilema koje se odnose na pružanje zdravstvenih usluga građanima i svakodnevnih pitanja koja dobijamo iz mjesnih zajednica ,  načelnik Općine, Admir Hadžiemrić  inicirao je press konferenciju  . Učesnici  ove konferencije su, pored načelnika i  direktori zdravstvenih ustanova na području naše općine, tačnije direktor  Doma zdravlja „Travnik“  i direktorima tri kantonalne bolnice.

Cilj  je bio  dobijanje informacija koje se odnose na konkretne životne probleme građana.

U svom obraćanju načelnik Hadžiemrić je naglasio da u aktivnostima koje su u nadležnosti lokalne zajednice, možemo zasigurno reći da  Travnik može biti zadovoljan što možemo zahvaliti činjenici da smo na vrijeme angažovali vlastite snage odnosno ljude okupljene oko mjesnih zajednica, direktno sa terena kao i da smo uložili mnogo napora na uspostavljanju preventivnih mjera putem tri komunalna preduzeća koja su odgovorila našim zahtjevima i putem vlastitih stručnih službi. U oblasti zdravstva Travnik ima sreću da pored Doma zdravlja, koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu, na svom području ima i tri Kantonalne bolnice što je svakako posebna pogodnost i zbog čega je i saradnja sa ovim zdravstvenim ustanovama izuzetna.

Ovo je kao rezultat imalo i pozitivana odgovor od strane građana koji su pokazali veliki stepen strpljenja, odgovornosti i discipline u poštivanju mjera samozaštite i zaštite javnog zdravlja.

Najvažnije od informacija koje su direktori ovih zdravstvenih ustanova  naglasili jeste da  ni jednog momenta nije došlo u pitanje pružanje zdravstvenih usluga koje ugrožavaju živote, da se  porodi  tretiraju kao prioritet, da onkoliški bolesnici imaju redovne tretmane  kao i da se bolesnici čiji životi ovise o dijalizi redovno tretiraju.

Međutim, ono što može buniti građane jesu nešto izmijenjene procedure koje su morale biti usklađene sa trenutnom situacijom .

Pored odgovora na određena pitanja učesnici press konferencije su naglasili i činjenicu da je ova situacija, naravno i pokazala prioritete na kojima moramo svi skupa raditi u narednom periodu kao što je uspostovljanje odjela interventne kardiologije u jednoj od Bolnica i onkološkog odjela za koji su u Bolnici za plućne bolesti već stvorene glavne pretpostavke –prostor, osoblje,oprema i specijalizacije ljekara .

Detaljnije informacije sa ove press konferencije mogu se pogledati na sljedećim linkovima.

https://tntportal.ba/lokalno/centralna/press-konferencija-u-opcini-travnik-nacelnik-i-direktori-zdravstvenih-ust

http://www.travnicki.info/video-travnicki-ljekari-slozni-zajednickim-mjerama-postignuti-odlicni-rezultati/?fbclid=