Ispis
1 1 1 1 1

U prisustvu 1200 zvanica, u njemačkom gradu Düsseldorfu se održala manifestacija dodjele nagrade za održivost iz oblasti biznisa, privrede, nauke, proizvodnje, istraživanja, te partnesrkih gradova.

Manifestaciji su prisustvovali ,između ostalih, i  bivši njemački predsjednik Christian Wulff, zatim ministri Katarina Barley, Svenja Schulze i Gerd Müller, TV novinarka Dunja Hayali i jedna od najpopularnijih  pop pjevačica Sasha.

Počasne nagrade dodijeljene su američkom glumcu Richardu Gereu za životno zalaganje za ljudska prava, zapadnoafričkoj pjevačici Angélique Kidjo za posvećenost obrazovanju i jednakosti žena u Africi.

Ime Travnika se također spomenulo na ovoj manifestaciji i to u oblasti partnerskih gradova. Naime, Grad Leipzig i Općina Travnik su ušli u uži krug za izbor održivih partnerskih gradova i bili su konkurenti za osvajanje nagrade svo do finalnog proglašenja. U ovoj oblasti pobjedu je odnio njemački Wernigerode i Hoi An iz Vijetnama. Travnik i Leipzig, te  Solingen i Thiès iz Senegala su ušli u izbor 3 najbolja partnertva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta.

„Sama nominacija, a zatim ulazak u top 7 i na kraju u finalni dio, odnosno top  3 za nas predstavlja ogromnu nagradu. Spominjanje imena Travnik u jednoj od najvećih i najzanačajnih manifestacija u Europi je zaista velika čast i trebamo biti ponosni. Nama koji direktno radimo na održavanju gradskog partnerstva je nagrada da smo izgradili i dalje gradimo i njegujemo partnerske odnose između ljudi i institucija dva grada“ kazao nam je Azem Ejubović,šef ureda kancelarije Leipzig-Travnik

Podsjećamo, da  su Općina Travnik i Grad Leipzig  2. maja 2003. godine potpisali ugovor o bratimljenju.  Partnerstvo Leipzig-Travnik je i ranije dobijalo mnoge prestižne nagrade. Jedna od bitnijih nagrada  je nagrada Europskog parlamenta za građansku saradnju u 2008. godini. Tada je  Općina Travnik bila  jedina Općina dobitinica ovog priznanja a da nije iz zemlje članice EU.