Općinska upravaE - registarKatalog uslugaDokumentiO TravnikuServis 48 sati

Općinska uprava

Press

Održana 4. sjednica Privrednog savjeta Općine Travnik

7.3.2018

Privredni savjet uključen u kreiranje poticajnih politika Općine Travnik

TRAVNIK, 6. 3. 2018. godine – danas je u Maloj sali Općine Travnik održana četvrta sjednica Privrednog savjeta Općine Travnik tokom koje su prezentirane informacije o progresu u implementaciji ranijih zaključaka Savjeta, a koji su direktno usmjereni ka stvaranju boljeg poslovnog okruženja, te razmotreni daljnji koraci u radu.

Na sjednici je predstavljen i prijedlog Programa poticaja Općine Travnik kojim se namjerava usmjeriti oko 70.000 KM kao direktna podrška privredi. Članovima Savjeta predstavljen je detaljan pregled aktivnosti, a općinska administracija očekuje od Privrednog savjeta da definira kriterije za raspodjelu ovih sredstava i na ovaj način želi direktno uključiti svoju privrednu zajednicu u procese kreiranja poticajnih politika. Savjet je zaključio da će članovi dostaviti svoje individualne komentare, u pisanoj formi do 25. 3., a koji će nakon toga biti sublimirani u konačan prijedlog programa poticaja Općine Travnik.

Savjet je primio k znanju i informaciju o uspješno okončanom procesu regulatornih reformi, koje su provedene pod okriljem Projekta LIFE Međunarodne finansijske korporacije –IFC i koji finansira Britanska ambasada u BiH. Ključni učinci ove reforme se ogledaju u pojednostavljenju administrativnih postupaka, skraćenju vremena potrebnog za odgovor općinske administracije, te uštedama od oko 710.000 KM za privredu ove općine.
Također je istaknuto da Britanska ambasada nastavlja s podrškom Općini Travnik kroz realizaciju projekta u IT sektoru, kojim će 50 osoba iz Travnika biti obuhvaćeno šestomjesečnom edukacijom.

Privredni savjet okuplja najeminentnije privrednike s područja općine Travnik, a formiran je u aprilu prošle godine kako bi se lokalnim privrednicima omogućilo aktivno učešće u procesu unapređenja poslovnog okruženja u općini Travnik. Osnivanje Savjeta i provedene reforme su konkretni rezultati Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Travnik pristupila u decembru 2016. godine.


[ Nazad ]