1 1 1 1 1

U zgradi Općine Travnik jučer je održana radionica pod nazivom "Razvoj turističke rute oko stare željeznice i valorizacija kulturnog, prirodnog i nematerijalnog naslijeđa Srednje Bosne", kojom je obilježen početak turističkog razvojnog projekta u koji su uključene općine Travnik, Vitez, Donji Vakuf i Jajce.

Uz prisustvo načelnika i nadležnih predstavnika iz navedenih općina i partnera ovog projekta, predstavnika Ambasada Francuske u BiH, Francuskog instituta u BiH i Goethe instituta BiH, radionica je realizovana kao dio podrške klaster EUNIC BiH (Grupa Nacionalnih instituta za kulturu Europske unije), organizacije koja okuplja kulturne institucije zemalja članica EU u BiH.

Zavičajni muzeja Travnik oko tri godine plasira projekat kreiranja zelene transverzale na području bivše željezničke pruge od Lašve do Jajca, kojim bi se znatno unaprjedio privredni razvoj regije.

Projektom je predviđeno 100 km biciklističke staze i šetnice, kao i revitalizacija okolnog kulturnog naslijeđa, uređenje arheoloških parkova i nekropola stećaka koji su potpuno zapušteni, kao i razvoj uslužnih djelatnosti.